Poslovno okruženje

Kako pomoći poslovnim/agro inkubatorima u BiH?

0

„Iskustva dvanaest postojećih poslovnih inkubatora (PI) u Bosni i Hercegovini pokazuju da su te institucije odličan instrument podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva u BiH“, rečeno je na okruglom stolu “Poželjni modeli/programi podrške poslovnom/agro inkubiranju biznisa u BiH”, održanom u srijedu, 15.04.2015. godine, na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2015.

Cilj okruglog stola je, da se, učesnicima predstavi  problem nepostojanja sveobuhvatnog, dugoročnog i sistemskog programa podrške PI u BiH, kao i da se predstavi model/program podrške poslovnom/agro inkubiranju  biznisa  u BiH.
Na okruglom stolu uzeli su učešće predstavnici resornih ministarstava, jedinica lokalne samouprave, OCD, razvojnih agencija, te predstavnici MSP sektora.

„Poslovni inkubatori od 1998. do danas generirali su 230 poduzeća, u kojima je otvoreno više od hiljadu novih radnih mjesta, a neka od tih poduzeća, nakon okončanja inkubacijskog razdoblja, danas zapošljavaju više od 400 radnika“, rečeno je na okruglom stolu.
Međutim, iako su se poslovni inkubatori u praksi pokazali kao iznimno uspješni, do danas nije usvojeno dugoročno i sistemsko rješenje podrške poslovnim/agro inkubatorima, istaknuto je na okruglom stolu.
Od mjerodavnih entitetskih i županijskih ministarstava, zatraženo je kreiranje konkretnog programa podrške poslovnim inkubatorima, kojim bi se u sljedeće četiri godine osigurala zadovoljavajuća financijska sredstva za podršku. Naglašena je neophodnost uspostave dijaloga i saradnje javnog, privatnog i NVO sektora na izgradnji boljeg poslovnog okruženja u BiH, koje je potrebno za snažniji razvoj malih i srednjih poduzeća.

Okrugli stol je održan u okviru projekta „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“  finansiranog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Ambasade Velike Britanije u BiH.

Komentari su onemogućeni.