Poslovno okruženje

Kreiranje alata za marketing/promociju žena preduzetnica

0

Kreiranje alata za marketing/promociju žena preduzetnica

Aktivnosti projekta „Aktivne žene u samozapošljavanju“ su usmjerenje na jačanje preduzetničkog znanja i potencijala ženskog preduzetništva u vidu samozapošljavanja u lokalnim zajednicama (Modriča i Vukosavlje). Projektom je identifikovano 5 proizvoda, žena preduzetnica sa područja navedenih opština, sa kojima se na osnovu kreiranih biznis planova radi na marketinškom pristupu tržištu.

Kroz veći broj individualnih konsultacija stručnjaci iz Agencije „AMAMA“ iz Zenice su razvili alate za marketing/promociju za svaki od 5 identifikovanih proizvoda (Sok od aronije, pekmez od jabuke samoniklice, kiseli krastavci, šarena salata i sos od paradajza), te ispitali i razvili pristup za prmociju navedenih proizvoda.

Za svaki od navednenih proizvoda kreiran je Marketing plan sa jasno definisanim strateškim ciljem, analizom tržišta i ciljnih korisnika, te konkretnim prijedlozima marketing alata (sajmovi, facebook, novine i sl.). Pored navedenih Marketing planova, za svaki od proizvoda kreiran je kompletan vizualni identitet, što podrazumjeva dizajnirani logotip, baner, vizitku, letke, etikete, dekorativne vrećice, profesionalne fotografije, kao i letke za online promociju. Kreirani vizualni identiteti 5 proizvoda predstavljeni su na zajedničkoj radionici, koja je održana 31.10.2019.godine sa početkom u 11h u prostorijama Udruženja Nezavisni biro za razvoj u Tarevcima, Modriča. Radionici su pored predstavnika NBR prisustvovale žene preduzetnice i stručni tim Agencije „AMAMA“ iz Zenice. Učesnice radionice su bile veoma aktivne u diskusijama, što je rezultiralo boljim razumijevanjem sadržaja radionice, kao i konstruktivnim prijedlozima za finaliziranje predstavljenih vizualnih identiteta proizvoda.

Cilj aktivnosti kreiranja alata za marketing/promociju, kao i održane radionice, je stvoriti preduslove za 5 identifikovanih proizvoda za lakšu i uspješniju prodaju na tržištu, odnosno ostvariti uticaj na veću samozapošljivost žena preduzetnica. Cilj cjelokupnog projekta: „Aktivne žene u samozapošljavanju“ je omogućiti integraciju žena na tržište rada kroz jačanje kapaciteta za samozapošljavanje i uvođene savremenih digitalnih kanala distribucije i proces izgradnje brenda. To će doprinijeti smanjenju socijalne isključenosti, povećanju zaposlenosti i ekonomskom osnaživanju žena u opštinama Vukosavlje i Modriča.

Projekat se realizira u sklopu Programa osnaživanja žena, finansiranog od strane Američke ambasade u Sarajevu. Ukupna vrijednost projekta je 22.073,00 USD.

Komentari su onemogućeni.