Poslovno okruženje

Povećati izvoz po svaku cijenu

0

Okrugli sto Nezavisnog biroa za razvoj održan u Tuzli

POVEĆATI IZVOZ PO SVAKU CIJENU

Vanjskotrgovinski deficit u prošloj godini iznosio 7,5 milijardi KM ●Svega dvadeset preduzeća učestvuje u polovini ukupnog izvoza iz BIH

U organizaciji „Nezavisnog biroa za razvoj“ Gradačac u utorak, 24. juna 2008.godine u BIT centru Tuzla održan je okrugli sto na temu: „Perspektive u razvoju insrumenata podrške izvoznim kompanijama u BIH“, kojem se nisu odazvali odgovorni subjekti u vlasti.

„Cilj je da ukažemo na istitucionalne mjere i podršku izvoznim kompanijama u BIH, jer država je odgovorna za stanje kakvo jeste u oblasti vanjske trgovine. Neophodno je djelovati i po svaku cijenu baviti se izvozom“, kazao je Enver Sarvan izvršni direktor Nezavisnog biroa za razvoj Gradačac.

Situacija kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom u Bosni i Hercegovini je alarmantna.Vanjskotrgovinski deficit naše zemlje za 2007.godinu iznosi 7,5 milijardi km. Po nivou konkurentnosti BIH se nalazi na 96. mjestu od ukupno 121 zemlje po osnovu međunarodno rangiranih kriterija konkurentnosti.
Podaci prema kojima se samo u tri sektora izvoz čini 51 posto odnosno svega 20 preduzeća su zabrinjavajući.

„PDV je jedini pravi izvor prihoda, ali i on je fiktivan jer izlazi iz države BIH kroz nabavku roba i usluga.Samo u proteklih šest godina Bosna i Hercegovina je izgubila 40 milijardi KM, a ukoliko ne povećamo domaćih finalnih proizvoda, predviđanja su da do 2010.godine budžeti neće moći izdržati prekomjernu javnu potrošnju“, kazao je Adem Azapagić, konsultant Nezavisnog biroa za razvoj.

Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uvoz roba bi mogao biti i veći. Pored certificiranja i uvođenja standarda koje domaće firme pri izvozu svojih proizvoda moraju imati neophodna je i kvalitetna marketinška podloga. Na području Tuzlanskog kantona izvoz, u odnosu na uvoz, je nešto veći zahvaljujući strukturi privrednih i industrijskih grana, jer najviše se izvozi u sektoru bazičnih metala, mašina, mašinskih uređaja i mineralnih proizvoda.

Projekat „Bh. vlasti i nezaposlenost”, općenito, želi doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti kroz provođenje strukturalnih reformi u oblasti zapošljavanja na različitim nivoima vlasti u Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, a implementaciju projekta podržali su Centri civilnih inicijativa.

Komentari su onemogućeni.