Modriča: NBR UČESTVOVAO U RADU OKRUGLOG STOLA: „PRIVREDNI POTENCIJAL REGIJE“

U Modriči je, u četvrtak, 9. marta 2017. godine u 12:00 sati, u prostorijama „KRUŠIK“ d.o.o. Donji Skugrić bb, Modriča, održan okrugli sto: „Privredni potencijal regije“. Organizatori Skupa su: Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK) i Opština Modriča. Pripremu i realizaciju Skupa podržali su: „Ornament“ d.o.o,  „Krušik“ d.o.o. , „Markway“ d.o.o. i „Nezavisni biro za razvoj“ (NBR).

U radu Okruglog stola učestvovali su: Gunther Neubert, direktor AHK BiH, dio članova Upravnog odbora AHK, Mladen Krekić, načelnik Opštine Modriča, članovi AHK sa teritorije opštine Modriča, firmi (više od 20) i opština Regije (Doboj, Vukosavlje, Prnjavor, Gradačac, Gračanica…)  i Brčko Distrikta BiH.

U 2017. godini obilježava se dvostruka godišnjica: 20 godina Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini i 10 godina udruženja „Wirtschaftsverein“ BiH. Sve ove godine AHK povezuje, savjetuje i informiše njemačke kompanije o bosanskohercegovačkom tržištu, te lokalne firme o njemačkom tržištu.

Na Okruglom stolu su, između ostalog, predstavljeni: investicioni potencijali opštine Modriča i Regije, poslovne prilike, mogućnosti za ostvarivanje saradnje, te koraci za uspostavljanje i modaliteti za dalje produbljavanje bilateralnih privrednih odnosa kako bi se izbjegli ili smanjili rizici prilikom poslovanja. Inače, Udruženje AHK u BiH, trenutno, broji više od 140 članova.

„Članstvo u naše Udruženje daje privrednicima mogućnost bržeg dolaska na strano tržište.   Kada kompaniju iz BiH predstavljamo na njemačkom tržištu to radimo preko njemačke privredbe komore – AHK što daje ozbiljnost njemačkim potencijalnim kupcima da kupuju iz BiH.“, izjavila je Snježana Köpruner, predsjednica Udruženja „Wirtschaftsverein“ BiH.

Između ostalih, učesnicima Skupa se obratio i predstavnik NBR-a, gdje je predstavio rezultate dvadesetogodišnjeg rada i doprinosa socio-ekonomskom razvoju opština i Regije. Posebno su naglašeni planovi za naredni period kao i zagovaračka uloga i zadaci, NBR-a, LiNK Mostar i LED net-a, u provedbi projekta: „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“  dijela CSSP programa za BiH kojeg finansira USAID.

2017-03-10-OKRUGLI-STO-PRIVREDNIKA-4 17201439_1209226625813028_2404705456938533892_n