ODRŽAN OKRUGLI STO: “20 GODINA PODRŠKE USAID-a RAZVOJU ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUSTVA U BIH”

USAID MEASURE-BiH bio je organizator okruglog stola na  temu: “20 godina podrške USAID-a razvoju organizacija civilnog društva u BiH”. Skup je održan u Sarajevu, 20. juna 2017. godine od 13:00 – 16:30  (Hotelu „Sarajevo“)

U sklopu ugovorne obaveze MEASUE-BiH sa USAID-om, priprema i realizacija Okruglog stola je, ustvari, bila jedna od aktivnosti monitoringa i evaluacije programa i aktivnosti koje USAID provodi, ili je provodio, u Bosni i Hercegovini.

U ovom slučaju, radi se o evaluaciji DemNet Programa, koji je implementiran u periodu između 1999. i 2004. godine.  Evaluacija ovog programa, koji je završio prije 13 godina, bio je povod  za organizaciju okruglog stola, a pozvani su učesnici i učesnice / predstavnici i predstavnice organizacija koje su bile korisnice DemNet Programa. Između ostalih, Okruglom stolu prisustvovao je i predstavnik NBR-a.

Kao što je poznato, DemNet je imao za cilj ojačati kapacitete tada postojećih nevladinih organizacija u BiH, uključujući njihove zagovaračke kapacitete. Ujedno, DEMnet  je obuhvatio akcije  osnaživanja  koalicija koje su osnivane prema oblastima interesovanja organizacija koje su u njima sudjelovale. U kasnijoj fazi, DemNet je bio usmjeren, pored navedenog, prema razvijanju saradnje NVO-a i lokalnih vlasti, kroz Program „Nova praksa“, kao i prema osnivanju teledomova, odnosno prema podrškama djeci bez roditeljske skrbi, itd.

Učesnici Okruglog stola su, nakon što su se podsjetili na lijepe radne i trenutke druženja, pohvalili DEMnet program kao jedan od najbolje provedenih programa jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva u BiH kao poskonfliktnom / tranzicijskom društvu.

2- 20170620_132533