Održan treći sastanak Tima za implementaciju projekta

Održan treći sastanak Tima za implementaciju projekta

U Gračanici je dana 20.04.2018. godine održan zajednički sastanak Tima za implementaciju projekta: „Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive“ i Savjetodavne službe Općine Gračanica.

Na sastanku je formirano Savjetodavno tijelo za unapređenje voćarstva i proizvodnju šljive Općine Gračanica i predstavljeni zadaci i obveze članova ovog tijela. Predstavljen je i Plan ulaganja za uspostavu inovativnih i edukativnih voćnjaka – zasada šljive i sanaciju postojećih voćnjaka. Također, započete su aktivnosti na poboljšanju tehnologije/procesa prerade i sušenja šljive. U tijeku je i organizacija studijske posjete – Odlazak na 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novi Sad. Na kraju je usuglašena i dinamika za nadolazeće aktivnosti na implementaciji projekta.

Projekt “Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive” implementira Nezavisni biro za razvoj/NBR sa partnerima: Općinom Gračanica, Zemljoradničkom zadrugom „Gračanka“ i Tehnološkim fakultetom Univerziteta Tuzla. Projekt sufinancira Europska unija, u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal kojeg implementira GIZ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 189.906,00 KM od čega Europska unija sufinancira projekt u iznosu od 151.066,00 KM. Trajanje projekta je 12 mjeseci.