ODRŽANA AKCIJA REHABILITACIJE I ČIŠĆENJA OKOLIŠA U VUKOSAVLJU

U organizaciji Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) i opštine Vukosavlje, u nedjelju (20. avgusta  2017. godine), održana je akcija pod nazivom: „Rehabilitacija  i čišćenje obale rijeke Bosne i pritoke Jakešnice“. Zbog vremenskih neprilika, akcija nije u potpunosti završena u nedjelju, te je nastavljena u petak (24. avgusta 2017. godine).

Prvog dana radne akcije očišćen je i uređen dio obale rijeke Bosne u blizini naselja Modrički Lug, a koji teritorijalno pripada opštini Vukosavlje. Drugog dana akcije, nastavljeno je sa čišćenjem obale pritoke Jakešnice i kanala koji protiče pored dječijeg igrališta u Novom naselju. Na očišćenim površinama  je potom  postavljeno 10 klupa i 10 kanti za smeće.  Vodeću ulogu u akciji čišćenja imali su mladi iz udruženja „Sova“ i „Dobor kula“ koji su ujedno bili i nosioci ove aktivnosti. Pored članova navedenih udruženja, značaj ove akcije su prepoznali i mnogi mještani, kako mlađi tako i stariji, koji su se pridružili i dali svoj doprinos u akciji čišćenja. U akciji  su učestvovali i mladi iz udruga „Korak“ i „Sunce“ iz Domaljevca. Nakon radnog dijela, u popodnevnim satima je nastavljeno druženje uz kviz pod nazivom „Kako postupiti u slučaju elementarnih nepogoda, prvenstveno u slučaju poplava“. Kroz odgovore i diskusiju mladi su imali priliku pokazati, razmijeniti ali i unaprijeditii svoja znanja iz oblasti žaštite i spašavanja u slučaju elementarnih nepogoda. Dodatna znanja iz ove oblasti prisutni su dobili i preuzimanjem posebno štampanih letaka, koji su im bili dostupni na postavljenom Info pultu. Cilj akcije je bio jačanje javne svijesti o značaju čuvanja okoliša u prevenciji od poplava. U dvodnevnoj akciji rehabilitacije i čišćenja ukupno je učestvovalo oko 50 učesnika.

Kao vid podrške, u održavanju okoline čistom, kupljeni alat i oprema za realizaciju ove akcije, ostali su u vlasništvu JP „Eko čistoća“ i služit će za održavanje javnih površina i u budućem periodu, kroz realizaciju ovakvih i sličnih akcija.

Podsjećamo, akcija rehabilitacije i čišćenja je još jedna u nizu akcija održanih u okviru Kampanje jačanja svijesti o prevenciji i zaštiti od poplava, koja se provodi u sklopu projekta „Podrška održivom oporavku od poplava za Domaljevac-Šamac, Šamac i Vukosavlje“, kojeg finansira Evropska unija a provodi NBR.

#podrškaodrživomoporavkuodpoplava #zaDomaljevac #zaVukosavlje#zaŠamac #NBR

20170820_093247 20170820_103204 20170825_123121 20170825_123813 20170825_124052 20170825_124110DSC02911image-0-02-04-8a59547f391705130d92003d97a29726af4eef6136872faebec38533be636ce8-VPlakat B2