Poslovno okruženje

Održana edukacija proizvođača suhe šljive

0

Održana edukacija proizvođača suhe šljive

 

Na Tehnološkom fakultetu u Tuzli dana 09.05.2018. godine održana je edukacija proizvođača suhe šljive u sklopu implementacije projekta: „Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive“.

Na edukaciji su osim proizvođača suhe šljive sa područja Gračanice, Srebrenika, Tarevaca i Brčkog sudjelovali i predstavnici Savjetodavne službe Gračanica, kao i partneri na projektu ZZ „Gračanka“ i Tehnološki fakultet Tuzla, koji je bio i suorganizator ovog događaja. Stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta Tuzla su prezentirali sljedeće teme: Sortiment šljiva za sušenje; Postharvest tehnologije šljive; Sušenje šljive; Tehnološka dorada i pakiranje šljive; Voda u sušenju i doradi šljive; Prehrambeni proizvodi od šljive sa dodanom vrijednosti; Tržište svježe i suhe šljive kao i proizvoda na bazi šljive; te Analize šljive i gotovih proizvoda.

Projekt “Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive” implementira Nezavisni biro za razvoj/NBR sa partnerima: Općinom Gračanica, Zemljoradničkom zadrugom „Gračanka“ i Tehnološkim fakultetom Univerziteta Tuzla. Projekt sufinancira Europska unija, u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal kojeg implementira GIZ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 189.906,00 KM od čega Europska unija sufinancira projekt u iznosu od 151.066,00 KM. Trajanje projekta je 12 mjeseci.

 

Komentari su onemogućeni.