Poslovno okruženje

Održana praktična obuka – uspostava novog zasada šljive – sadnja voćnjaka

0

Održana praktična obuka – uspostava novog zasada šljive – sadnja voćnjaka

U G. Orahovici (Općina Gračanica) je dana 06.11.2018. godine održana praktična obuka na temu: uspostava novog zasada šljive – sadnja voćnjaka u sklopu projekta: „Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive“.

Praktičnu obuku su proveli stručnjaci iz Poljoprivrednog zavoda Tuzla i Tehnološkog fakulteta Tuzla – Odsjek agronomija, a prisutni su bili studenti Tehnološkog fakulteta Tuzla – Odsjek agronomija, predstavnici ZZ „Gračanke“, ZZ „Brke“ i Savjetodavne službe Gračanica, kao i odabrani korisnici/poljoprivredni proizvođači koji su imali priliku se upoznati sa pravilnim načinom pripreme zemljišta i sadnica, te su uz pomoć stručnjaka i sami mogli obaviti sadnju sadnica šljive. Cilj ove obuke je bio unaprijediti kapacitete polaznika i samih proizvođača u svrhu povećanja kvalitete proizvodnje šljive.

Projekt “Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive” implementira Nezavisni biro za razvoj/NBR sa partnerima: Općinom Gračanica, Zemljoradničkom zadrugom „Gračanka“ i Tehnološkim fakultetom Univerziteta Tuzla. Projekt sufinancira Europska unija, u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal kojeg implementira GIZ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 189.906,00 KM od čega Europska unija sufinancira projekt u iznosu od 151.066,00 KM. Trajanje projekta je 12 mjeseci.

Komentari su onemogućeni.