Poslovno okruženje

Održana Regionalna konferencija: “Odgovorno preduzetništvo mladih – stvaranje antikorupcijske kulture u privatnom sektoru”

0

U sklopu obilježavanja globalne nedjelje preduzetništva mladih, 16. i 17. novembra 2010 godine, održana je Regionalna konfrenecija vezana za projekat: “Odgovorno preduzetništvo mladih – stvaranje antikorupcijske kulture u privatnom sektoru” koji se implementira u zemljama zapadnog balkana: Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Srbija, Crna Gora i Hrvatska.

Pored predstavnika partnerskih
organizacija, koje implementiraju Projekat: „YES„ Foundacija iz Skopja (Makedonija), koja je vodeći partner Projekta , „Inicijative“ Bograd (Srbija), Centra za razvoj potencijala za preduzetništvo iz Murske Sobote, (Slovenija), te NBR-a, Konferenciji je prisustvovalo oko 120 učesnika. Oko 60 sudionika predstavljalo je: NVO, mlade i nešto strarije preduzetnike, javni sektor i druge institucije iz država Regije. Pored g-đe Elisavete Georgievske, predstavnice Delegacije EU, koja je otvorila Konferenciju, učesnici Konferencije su imali priliku da saslušaju prezentacije istaknutih stručnjaka koji su se potvrdili u dosadašnjim istraživanjima i aktivnoj borbi protiv korupcije, kao što su: gospodin Ilmi Selami, koji je istakao da se većina anti-korupcijskih aktivnosti izgubila u neefikasnosti pravosudnog sistema, gospođa Vanja Mihajlova je predstavila međunarodne konvencije za sprečavanje korupcije. Između ostalih izlagača, g-din Munir Podumljak iz Hrvatske i g-din Sašo Klekovski su imali posebno zapažena izlaganja. U nastavku rada Konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja kao i mogućnosti sprečavanja korupcije u poslovnom sektoru u zemljama u tranziciji sa fokusom na zemlje zapadnog Balkana. Poseban akcenat dat je potrebi formiranja novih, i etički, odgovarajućih, profiliranih mladih preduzetnika koji će djelovati kao promotori zdrave poslovne prakse.
Što se tiče NBR-a, u februaru 2011 godine očekuje se potpisivanje ugovora kojim bi se i formalno započela implementacija projekta: “ Manje korupcije-više radnih mjesta“ Projekat bi, takođe, finasirala Evropska unija a bio bi implementiran od strane NBR-a, vodećeg partnera i partnerskih organizacija LINK Mostar i PLOD Centar Bihać. Pripremna faza obuhvatiće aktivnosti na daljem jačanju kapaciteta NBR-a i partnera. Takođe, implementacijom aktivnosti novog Projekta obezbijedio bi se kontinuitet i kvalitet angažmana NBR-a u borbi protiv korupcije.

Dodatne i daljnje informacije o Projektu i planiranim aktivnostima dostupne su i na web stranicama: www.beresponsible.biz i www.nbrudruzenje.org

Komentari su onemogućeni.