OKRUGLI STOL: „DIVERZIFIKACIJA KREDITNO-DEPOZITNOG SISTEMA FBiH“

(SARAJEVO, 14. decembar/prosinac 2017. god.) U organizaciji Mreže organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet i Ekonomskog savjeta Vlade FBiH, u Sarajevu 14.12.2017, u hotelu BOSNIA ul. Kulovića 9 s početkom u 09:00 sati, održana je konferencija za štampu i Okrugli stol „Diverzifikacija kreditno-depozitnog sistema FBiH“, na kojem je najavljena kampanja za izradu prednacrta Zakona o štedno-kreditnim organizacijama.

Cilj skupa je ukazati na značaj diverzifikacije kreditno-depozitnog sistema FBiH radi stvaranja boljeg poslovnog okruženja – povećanja stope štednje i investicija, nužnih za više stope ekonomskog rasta i zapošljavanja, oslanjajući se pri tome na  globalna iskustva u diverzifikaciji kreditno-depozitnog sistema.

Obzirom na poštivanje načela solidarnosti i demokratsko upravljanje štedno – kreditnim organizacijama od strane svojih članova, odnosnim zakonom bi se ukazalo na značaj razvoja financijske komponente trećeg (solidarnog) sektora ekonomije, pored postojeća dva sektora ekonomije – javnog i privatnog sektora. Ujedno bi se time respektiralo pravo građana na financijsko samoorganiziranje, koje ne postoji već 22 godine, čime je prekinut kontinuitet financijskog zadrugarstva u BiH od 1859. godine.

Na konferenciji za štampu će se predstaviti potrebe za izmjenom zakonske regulative i izradom prednacrta Zakona o štedno-kreditnim organizacijama.

Prisutnima se obratio g. Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, g. Ian Radcliffe, direktor Svjetske/Europske grupe štedionica i maloprodajnog bankarstva (WSBI-ESBG), prof. dr. Vjekoslav Domljan, predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH, g. Adnan Muminović, politički i ekonomski savjetnik Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, i g. Tomislav Majić, predsjednik UO Mreže organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet.

Konferencija za štampu i Okrugli stol je održan u sklopu projekta „LEDnet za bolje poslovno okruženje“ kojeg provodi Nezavisni biro za razvoj – (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. Partnerske organizacije su koordinatori sektora „Politike ekonomskog razvoja u BiH“ u okviru „Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP)“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID.