Održan okrugli sto o fondovima za podršku poduzetništvu i efektima njihove iskorištenosti

Tuzla – U organizaciji Nezavisnog biroa za razvoj Gradačac , u BIT centru Tuzla, jučer, 27. Maja 2008. godine, održan je okrugli sto na temu Fondovi za podršku poduzetništvu i efekti njihove iskorištenosti. Cilj okruglog stola bio je prezentacija analize fondova za razvoj poduzetništva na općinskim i kantonalnom nivou, njihov uticaj i efekti u kontekstu lokalnog ekonomskog razvoja , te diskusija o mogućnostima budućih razvojnih fondova u regiji.

Ministarstvo za razvoj, poduzetništvo i obrt FBiH, u 2007. godini izdvojilo je sredstva u iznosu od 9 miliona KM kao podrška razvoju poduzetništva na području Federacije BiH, kao i sredstva za podsticaj primarne poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 37.650.000 KM. Sredstvima iz Budžeta Federacije BiH obezbijeđena je podrška za poduzetnike sa područja Tuzlanskog kantona, pri čemu je podržano 36 poduzetnika bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 416.000,00 KM što je 4,62% od ukupno dodijeljenih sredstava.

U narednom periodu natojat će se uspostaviti efikasan sistem za praćenje efekata realizacije sredstava iz dostupnih fondova za podršku razvoja poduzetništva, te učiniti njihove efekte transparentnijim za zainteresovane strane. Osim toga, pokušat će se umrežiti sve potrebne institucije u cilju kvalitetnijeg procesa u raspodjeli dostupnih sredstava.

Okruglom stolu prisustvovali su Jozo Bejić, sekretar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, predstavnici kantonalnih ministarstava, općinskih odjela za poduzetništvo, Obrtničke komore Tuzlanskog kantona, Općinskih udruženja samostalnih poduzetnika, Univerziteta u Tuzli, NERDA-e i nevladinih organizacija.