Otvorene rekonstruisane prostorije Udruženja penzionera u Šamcu

U organizaciji Udruženja NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ (NBR) i Udruženja penzionera opštine Šamac, u četvrtak 28. septembra 2017. godine, otvorene su i ovom udruženju predate na upotrebu adaptirane radne prostorije koje su oštećene u poplavama 2014. godine. Adaptacijom radnih prostora, kupovinom računara, TV aparata i ostale opreme, stvoreni su uslovi za potpunu obnovu i proširenje aktivnosti Udruženja i djelovanje Kluba penzionera.

„Na ovaj način penzionerima ove opštine, su obezbijeđeni bolji uslovi i prilike da, iako umirovljeni, budu još aktivniji i kvalitetniji u pripremanju i realizaciji raznovrsnijih sadržaja bitnih za humanije i zdravo starenje. Umirovljeni i aktivni, penzioneri opštine Šamac će, iz obnovljenih prostorija, moći djelovati i dati novi doprinos ukupnom razvoju lokalne zajednice. Između ostalog, penzioneri će imati bolje uslove za: edukuju iz raznih oblasti, obuke za rad na računaru, čitanje novina i druge literature, igranje šaha, planiranje putovanja, organizaciju kulturno-zabavnih i sportskih programa, te za aktiviranje i na drugim poljima obnove od poplava i unaprjeđenja ukupnog životnog standarda građana“, rekao je, između ostalog, Đorđe Milićević, načelnik Opštine Šamac.

„Za adaptaciju prostora i kupovinu potrebne opreme uloženo je 15.000 KM, od čega je opština Šamac obezbijedila 3.000,00 KM, a preostalih 12.000,00 KM su obezbijeđeni kroz Projekat: „Podrška održivom oporavku od poplava za Domaljevac–Šamac, Šamac i Vukosavlje“.  Drago mi je što smo, kroz ovaj projekat, i zahvaljujući Evropskoj uniji, obezbijedili sredstva i ista usmjerili na obnovu rada organizacija civilnog društva i društvenog života ovih opština nakon poplava iz 2014. godine“, istakao je Enver Sarvan, izvršni direktor NBR-a.

U kulturno-zabavnom programu svojim pjesmama i koreografijama prisutnima su svečani dan uljepšali članovi KUD-a “Šamac”, a u novoobnovljenoj prostoriji udruženja postavljenja je izložba slika “Šamac u poplavi 2014. godine”.

Podsjećamo, projekat finansira Evropska unija kroz Program podrške civilnom društvu za oporavak od poplava 2014. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 201.406,90 €, od čega EU finansiara: 181.265,49 €, (90 %), a saradnici na Projektu 20.140,61 €, (10 %). Sredstva su utrošena za obnovu: rada mikro i malih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava, organizacija civilnog društva, ali i za jačanje javne svijesti i kapaciteta opština za planiranje, izgradnju i koordinaciju sistema ranog upozoravanja od poplava. Projekat  provodi  Udruženje NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ (NBR) u saradnji sa: Općinom Domaljevac-Šamac, Opštinom Šamac i Opštinom Vukosavlje.

61 63 65 66 20170928_121527 20170928_121804 20170928_122113 20170928_124851 20170928_124859 20170928_124959 20170928_125001