PARTNERSTVOM DO BRŽEG LOKALNO-EKONOMSKOG RAZVOJA SJEVEROISTOČNE BIH

NBR je, kroz kvalitetnu provedbu planiranih aktivnosti, uspio postići očekivane rezultate projekta: „Partnerstvo za efektivniju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini“ (Projekat), to je glavni zaključak četvrtog, završnog, sastanka Upravnog odbora Projekta. Sastanak je održan u utorak, 10. januara 2017. godine u 12:00 sati u Hotelu EURO u Odžaku.  Nakon pozdravnih riječi predstavnika NBR-a i Jakova Ivankovića, načelnika Općine Odžak, predstavljen je završni presjeka implementiranih aktivnosti Projekta. Članovi UO su imali priliku da sagledaju svu složenost ali i značaj Projekata za Regiju jer je isti bio  fokusiran na rad 3 partnerstva koja su fokusirana na aktiviranje lokalnih potencijala i uslova za rad i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), a time i na održivije zapošljavanje.

Od ukupno realiziranih aktivnosti Projekta, izdvojene su akcije koje su, između ostalih,  obezbijedile i:  (a) Kreiranje baze podataka za identificiranje prepreka  za rad i razvoj biznisa (9 oblasti, 70 prepreka sa 75 preporuka);  (b) Izrada Analize i iniciranje konkretnijih mjera vezanih za smanjenje ne-poreskih/parafiskalnih obaveza (pregledi nameta, za 15 opština, sadrže preko 1.000 naknada – radi se o jedinstvenim pregledima u cijeloj BiH…);  (c) Izradu pregleda i primjenu konretnih mjera vezanih za pojednostavljenje administrativnih procedura kako bi iste postale pristupačnije biznisima i ulagačima (provedene 3 obuke sa 6 tema);  (d) Osnivanje i funkcionisanje jedinstvenog sistema info pulta u 15 opština  u SI BiH (pristup bazi zakonskih i lokalnih propisa, prilika za ulaganje u 15 opština i dr…);  (e) Realizaciju istraživanje 15 strateških planova i predstavljanje najboljih praksi integriranog lokalnog razvoja u EU, Hrvatskoj i BiH;  (f) Razvijanje partnerstva kao, ključne, osnove za korištenje zemlje uništene eksploatacijom uglja (vraćeno Banovićima 25 Ha zemljišta za formiranje Poslovne zone sa 68 preduzeća i cca 1.300 zaposlenika…);  (g) Razvijanje partnerstva za korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla za razvoj MSP-a (Očekivani rezultat: Plastenička poslovna zona sa 470-740 plastenika, do 1.000 zaposlenika…);  (h) Razrada planske i provedbene osnove za primjenu novih izvora finasiranja privrednih aktivnosti, te aktivnih mjera zapošljavanja i samozapošljavanja (urađeno 3 programa za korištenje u 15 opština…);  (i) Formiranje Klastera tipičnih proizvoda SI BiH (30 članica sa  1.037 osoba) sa pripadajućim osnivačkim i planskim aktima, te infrastrukturom (cca 1.000 m2 proizvodnog prostora, kreditno-garantnom shemom od 800.000 KM,  opremom za kontrolu proizvoda, te adaptiranim prostorom i Centrom za promociju…), te i drugo… Projektom je dat doprinos kompletiranju dijela funkcionalnije institucionalne  razvojne infrastrukture za podršku malim i srednjim preduzećima, sa fokusom na tipične proizvode, kako bi se, suštinski, unaprijedila konkurentnost, inovativnost i mađusobna povezanost malih i većih proizvođača/preduzeća ali i veće prilike za zapošljavanje i ugodniji život građana.

Između ostalih, projektom su inicirani i izuzetno značajni sinergetski, dodatni, efekti  u vrijednosti od preko 970.000 KM kao i značajni trenutni, srednjoročni i dugoročni socio-ekonomski uticaji. Projekat finansira Evropska unija (u okviru IPA 2011). Projekat provodi Udruženje NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ (NBR) Gradačac, zajedno sa partnerima: Udruženjem BOSPER Tuzla, Općinom Odžak, Opštinom Modriča, Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije – HRAST  Vinkovci (Hrvatska), kao i sa saradnicima na Projektu. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 485.957,83 EUR, od čega Evropska unija finansira 410.634,37 EUR ili 84,5 %. Projekat se završava 13. januara 2017. godine.

20170110_121203 20170110_121228 20170110_121246 20170110_125156