POČELA ADAPTACIJA RADNIH PROSTORA DOMA PENZIONERA U ŠAMCU

Nakon što su, zbog poplava iz 2014. godine, oštećene prostorije za rad i druženje penzionera, na zadovoljstvo članova Udruženja, počeli su radovi na adaptaciji prostora Doma penzionera Šamac.

Kako je planirano, u okviru  ovih  radova, bit će: izmijenjena stolarija, uređeni podovi i zidovi, ali i, nakon što se izvrši uređenje balonskog prostora nad ovim prostorijama, riješen problem prokišnjavanja prostorija. Nakon rekonstrukcije prostora, kroz tekući projekat, bit će nastavljeno   pružanje podrške obnovi aktivnosti ovog udruženja, i to kroz: finansijsku pomoć u organizovanju radionica, kupovinu potrebne opreme, te i drugo.

Renovirane prostorije Uduženja biće mjesto okupljanja i druženja svih penzionera ove opštine. Adaptacijom prostora penzioneri će imati priliku da se: druže te edukuju iz oblasti koje su vezane za zdravo starenje, za rad na računaru i u drugim oblastima bitnim za poboljšanje života. Ovakve radionice, Udruženje će organizovati najmanje dva puta mjesečno, a predavanja će vršitit stručna lica iz navedenih oblasti.

Između ostalih akcija jačanja kapaciteta, već je isporučena i stručna pomoć Udruženju u kreiranju radnih planova i programa ovog udruženja. S tim u vezi, penzioneri će imati bolje uslove za svoje aktiviranje u pogledu provedbe kampanja zagovaranja za poboljšanje svog statusa u BiH ali i u akcijama prevencije od poplava. Kao što je vidljivo, na ove načine se stvaraju uslovi za potpunu obnovu, ali i proširenje broja i vrsta aktivnosti ovog Udruženja u budućem periodu. Naravno, penzioneri će, kao i ranije, također imati priliku da: čitaju novine i gledaju TV, razmijene lovačke i ribarske doživljaje, pripremaju i odlaze na izlete, organizuju kulturno-zabavne sadržaje, ali i da igraju šah na otvorenom.

Inače, Udruženje penzionera je jedno od pet udruženja koje će, u okviru realizacije druge komponente ovog projekta,  dobiti podršku u obnavaljanju kapaciteta od posljedica od poplava..

Zahvaljujući sredstavima EU i „Programu podrške civilnom društvu za oporavak od poplava 2014. godine“, omogućena je realizacija navedenih i ostalih aktivnosti projekta: „Podrška održivom oporavku od poplava za Domaljevac-Šamac, Vukosavlje i Šamac“. Projekat implemetira Udruženje NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ (NBR).

1 2 3 4 DSC09543 DSC09619DSC09621