Predstavljen klaster tipičnih proizvoda na sajmu u Gradačcu

U vremenu od 26.-29.augusta 2015. godine, na 42. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, predstavljen je Klaster tipičnih proizvoda. Tokom 4 dana trajanja, na najstarijoj specijalizovanoj sajamskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini, predstavilo se oko 250 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Turske.

Nakon što je i formalno osnovan, ove godine na Sajmu je, po prvi put, predstavljen i Klaster tipičnih proizvoda. Osim prigodnih informativnih letaka i publikacija, proizvođači tipičnih proizvoda, koji su članovi Klastera, izložili su i svoje, prije svega, prehrambene proizvode.
Članovi Klastera su iskoristili priliku kako bi posjetili i ostale proizvođače tipičnih proizvoda, koji su samostalno izlagali na Sajmu, kako bi ih informisali o mogućnostima zajedničkog rada i predložili im uključenje u Klaster. Tom prilikom naglašen je značaj: umrežavanja, partnerstva ili učlanjenja u „konzorcijum kvaliteta“ kao glavne odrednice za upravljanje kvalitetom tradicionalnih proizvoda, rast MSP / obrta i zapošljavanje. Učešće i saradnja različitih aktera iz privatnog, javnog i civilnog sektora, poslovnih organizacija, razvojnih agencija, podrške inovativnosti i obuci, finansijskih institucija, kao i zajednička vizija i liderska uloga „prvog među jednakima“, neophodni su činioci za održivo upravljanje i rast ekonomije i građenje identiteta područja. Na kraju, glavni adut za rast Klastera je: ZADOVOLJITI INTERES SVAKOG ČLANA KLASTER.