Poslovno okruženje

RAZVOJEM INOVATORSTVA DO KONKURENTNOSTI B-H PRIVREDE

0

Najvrjednijim resursom firmi ne smatraju se materijalna dobra poput zgrada, pogona ili kapitala (to se uvijek može naći na tržištu), nego znanje, iskustvo i inventivnost. Akt Europske komisije o inovacijam ‘Pretvaranje znanja u praksu: Široka strategija inoviranja u EU’ usvojena 13.09.2006 (COM(2006)502), označava put naprijed za industrijski vođenu i društveno pokrenutu inovaciju koja će biti konkurentna i praćena javnim politikama na svim nivoima. Koliko li je Bosna i Hercegovina spremna da primjenjuje široku strategiju inoviranja?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i trebali bi ga dati nadležna ministarstva, obrazovne i naučno – istraživačke institucije, te razvojne agencije. S tim u vezi, Nezavisni biro za razvoj (NBR) je, u saradnji sa Privrednom komorom i Vladom Brčko distrkta BiH, realizirao konferenciju: “Neophodnost razvoja inovatorstva / inovativnosti u Bosni i Hercegovini“ koja je održana, u sklopu 7. međunarodnog sajma privrede „Brčko 2008“,u četvrtak, 4. decembra 2008.

Konferenciji su se obratili Prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH i Šef Operativnog sektora za ekonomske reforme i prirodne resurse dr. Johann Hesse i gospodin Đuro Tankosić glavni koordinator i vršilac dužnosti zamjenika gradonačelnika Brčko distrikta BiH.
Kao prezentatori, u radu Skupa učestvovali su: Prof.Dr. Slavica Singer, Redovna profesorica i voditeljica poslijediplomskog studija Poduzetništvo, Univerzitet u Osijeku, Prof. Dr. Bahrija Umihanić, Vanredni profesor, Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, te Rasim Tulumović, menadžer Razvojno-poduzetničkog centra NBR.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici: ministarstava, obrazovnih institucija, razvojnih agencija / institucija, opština, inovatora, poduzetnika i drugih.

„Konferencija predstavlja dio nastojanja NBR-a da, sa partnerima u Regiji, poboljša infrastrukturu za razvoj malih i srednjih poduzeća ( MSP ) i ista je dio projekta: “Strateško jačanje postojećih i osnivanje novih razvojno-poduzetničkih centara (RPC) u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini“. Projekat implementira NBR, u partnerstvu sa općinom Tuzla, te uz učešće Vlade Brčko distrikta BiH i još 4 opštine Regije. Vrijednost projekta je 588.548 KM, a Evropska Unija finansira 89% vrijednosti projekta (523.808 KM). Implementacija Projekta je počela u oktobru 2007 godine i trajati će do maja 2009 godine“, naglasio je Enver Sarvan, izvršni direktor i koordinator Projekta.

Dakle, RPC je institucija koja poduzetniku / potencijalnom investitoru može pružiti prostor za rad (npr. zemljište) i dodatne usluge u cilju njegovog privlačenja i olakšanja rasta i razvoja. Projektom se jačaju RPC-i u Tuzli (Lipnica), Šamcu, Čeliću, Orašju (poslovna zona), Brčkom (inkubator) i RPC Nezavisnog biroa za razvoj (upravlja prostorom na teritorijama opština: Modriča, Gradačac i Šamac).

Na osnovu sačinjene i prezentirane analize; „Inovativnost u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini“, Konferencija je pokrenula pitanje razvoja infrastrukture za razvoj inovativnosti koja bi trebalo da bude u funkciji pokretanja konkretnih planova razvoja ove oblasti. Takođe, Analiza bi trebalo da posluži i kao osnov za dalji rad RPC-a na razvoju inovativnosti, s tim da istu, u vlastite svrhe, mogu koristiti i ostali akteri razvoja.

Konferencija je ukazala na potrebu kreiranja i implementacije čitavog seta programa i politika čiji će efekti omogućiti podizanje inovatorskog nivoa i poduzetničke aktivnosti u Bosni i Hercegovini a samim tim i njen ekonomski rast.

Komentari su onemogućeni.