Zajednički nastup žena liderica i prezentacija tipičnih proizvoda na sajmu u Gradačcu

Na 42. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, 26.08.2015.godine predstavljeni su tipični proizvodi, čiju proizvodnju njeguju: Udruženje žena „Emina“ Ustikolina – Foča (slatko od guljenih šljiva), Udruženje „4 T„ Modriča (pekmez od jabuka), Udruga poduzetnika i poslodavaca / UPiP Žepče (eterična ulja) i „Okusi Hercegovine“ Mostar (Sir iz mijeha).

Na Sajmu su liderice imale priliku upoznati se i razmijeniti iskustva i sa ostalim proizvođačima tipičnih proizvoda, koji su samostalno izlagali na Sajmu, kao i sa članicama novoformiranog klastera tipičnih proizvoda.

Projekat „Okusi Bosne i Hercegovine“, u vrijednosti 22.160 USD implementira NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ ( NBR ) Gradačac, a finansira Američka ambasada u Sarajevu. Sveukupni cilj projekta je razviti održive mehanizme marketinga i promocije tipičnih, tradicionalnih b-h proizvoda u ruralnim područjima u cilju jačanja ekonomske neovisnosti žena. Ciljna grupa su žene liderice organizacija koje njeguju, promovišu i organizuju proizvodnju tradicionalnih proizvoda na području BiH.