Skup na temu „Ubrzanje procesa reformi registracije privrednih subjekata u sudovima FBiH“

Danas je u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i suorganizaciji Ministarstva privrede HNK/Ž održan stručni skup na temu „Ubrzanje procesa reformi registracije privrednih subjekata u sudovima FBiH“. Stručni skup je održan sa predstavnicima resornih ministarstava (Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarsvo za pitanja branitelja), te Poslanicima u Skupštini HNK/Ž.

Clj stručnog skupa je pokretanje inicijative za adekvatnu implementaciju Novog Zakona o privrednim društvima koji je kao jedan od reformski zakona usvojen je od strane Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FbiH, te koji je zvanično objavljen u služenim novinama FBIH 21.10.2015. god.

U raspravi prisutni su razgovarali o određenim članovima Zakona koje je potrebno izmijeniti s ciljem pojednostavljenja procedura i smanjenja troškova registracije privrednih subjekata, te nizu problema koji otežavaju rad malih i srednjih podueća, te prijedlozima i inicijativama za realiaciju s ciljem poboljšanja uvjeta za rad MSPa.

Sastanak je organiziran kao dio aktivnosti PROGRAMA ODRŽIVOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U BIH (CSSP), odnosno druge komponente koja se odnosi na kampanju javnog zagovaranja: Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta. CSSP program finansira USAID.