Stručni skup na 20. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2017.

Stručni skup na temu “Elektronski registar parafiskalnih naknada HNŽ-a u funkciji smanjenja ili ukidanja parafiskalnih naknada”

Na Mostarskom sajmu je i službeno objavljen početak dvije kampanje u sklopu projekta “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta”, čiji je cilj poboljšanje poslovnog okruženja i otvaranje novih radnih mjesta u BiH. Riječ je o kampanjama zagovaranja za uspostavu registra parafiskalnih nameta i zagovaranja za ubrzanje procesa registracije biznisa.
Predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao “LiNK” Mostar Tomislav Majić rekao je kako je moguće stimulirati poslovno okruženje u BiH, otvoriti veći broj radnih mjesta, zadržati mlade koji žele napustiti BiH, ali i privući veći broj investitora.
Jedna od mjera koje vode u tom smjeru je analiza i ukidanje nepotrebnih parafiskalnih nameta, taksi i naknada, koji utječu na negativan trend u gospodarstvu.
Izvršni direktor udruge Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac Enver Sarvan rekao je kako na razini Federacije BiH postoji 2758 raznih nameta, a na razini Republike Srpske još njih 346. Sarvan je također istaknuo kako postoje i parafiskalni nameti na državnoj, županijskoj i općinskoj razini, čije sudske prakse nisu međusobno usklađene. Prema njegovim riječima, postoji 20 zakona koji reguliraju parafiskalne naknade i još 30 zakona kojima su predviđene kazne za one koji ih ne plaćaju. Kao ilustraciju naveo je kako jedno poduzeće, koje broji 20 zaposlenih i ostvari prihod od 1,5 milijuna maraka godišnje, za plaće izdvaja u prosjeku 230.000 KM, a po osnovi raznih administrativnih taksi, komunalnih usluga i drugih obveza i nameta mora izdvojiti 160.000 maraka.
Konsultant za registar parafiskalnih nameta Goran Dodik danas je objavio kako je službeno počeo s radom registar koji je dostupan na web stranici www.poslovnookruzenje.ba.
Cilj uspostavljanja registra parafiskalnih nameta je da javno budu dostupne informacije o parafiskalnim izdvajanjima na svim razinama. Također, dodao je kako je uspostava Registra polazna osnova za analizu je li i koji je namet zaista potreban gospodarstvenicima, ali i pojedincima. Prema njegovim riječima, potrebno je ujednačiti i sudsku praksu, ali i uspostaviti jasan sustav kontrole utroška sredstava prikupljenih po toj osnovi.
Nakon press konferencije, održan je i stručni skup na temu “Elektronski registar parafiskalnih naknada HNŽ-a u funkciji smanjenja ili ukidanja parafiskalnih naknada”.
Dvije kampanje provode se u sklopu Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP programa), kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID u BiH.

Izvor: Akta.ba

image-0-02-04-V image-0-02-05- (2) image-0-02-05-00-V image-0-02-05-1V image-0-02-05-4-V image-0-02-05-5d-V image-0-02-05-244-V POSTER_PN_CSSP