Stručno savjetovanje na temu: „REGISTAR PARAFISKALNIH NAMETA ZA BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE”

„REGISTAR PARAFISKALNIH NAMETA ZA BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE”

U Sarajevu je, u srijedu, 20. aprila 2016. godine u 11,30, održano  stručno savjetovanje: „REGISTAR PARAFISKALNIH NAMETA ZA BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE” (Savjetovanje).

Pored predstavnika USAID, Savjetovanju su prisusvovali predstavnici: biznisa i njihovih udruženja i komora, opština, ministarstava, međunarodnih i lokalnih eksperata, razvojnih i drugih institucija za podršku razvoju preduzetništva / MSP, te članovi LEDnet-Mreže za ekonomski razvoj BiH.

Iako se BiH nalazi na na 175  mjestu, od 189 zemalja, po pitanju lakoće pokretanja poslovanja, još se težim čini očuvanje opstanka postojećih biznisa. S tim u vezi, nameće se potreba cjelovite reforme koja će poboljšati poslovno okruženje. Jedna od mjera, koja je navedena i u Reformskoj agendi, odnosi se i na što hitnije uspostavu Registra parafiskalnih naknada koje su uvedene od strane svih nivoa vlasti u BiH.

Analize su utvrdile veliki broj prafisklanih naknada na nivoima: BiH-7 grupa naknada i taksi, F BiH-25 grupa naknada i taksi i 9 grupa posebnih naknada i članarina, RS-25 grupa naknada i taksi, Tuzlanski kanton- 9 kategorija admin. taksi (broj 165 ), 7 kategorija zasebnih sudskih taksi (broj- 112). U posavskom kantonu postoje: upravne pristojbe-10 kategorija (broj-121), sudske takse-7 kategorija (broj-100), komunalne pristojbe-6 kategorija broj-61) dok su, u 15 opština Regije, utvrđene  značajne razlike (npr za administrativne takse od 30 do 231 ) .

Da bi preduzeće nesmetano obavljalo djelatnost neophodno je da se pridržava preko 20 zakona vezanih za plaćanje raznih fiskalnih i parafiskalnih dažbina i oko 30 zakona kojima su, ako ih se ne pridržava, predviđene kaznene odredbe. Takođe, poduzeće je dužno da u toku godine preda preko 150 raznih prijava i obrazaca. Jedno malo poduzeće, koje broji 20 zaposlenih i ostvari prihod od 1,5 miliona KM godišnje, za plate izdvaja u prosjeku 230.000 KM, a po osnovu raznih administrativnih taksi, komunalnih usluga i drugih obaveza mora izdvojiti 160.000 KM!!!!

Cilj Savjetovanja je utvrditi: trenutno stanje, prepreke i preporuke za  hitnu uspostavu Registra, dalje ažuriranje, te nesmetano funkcionisanje i  obezbjeđenje održivosti Registra. Uspostavom Registra dobio bi se i odličan zagovarački i alat za dalji monitoring ponašanja i odgovornosti vlasti u pogledu opravdanosti uvođenja, nemjene i trošenja tih sredstava. Eliminacijom ili smanjenjem parafiskalnih naknada MSP bi osjetile pozitivne učinke u pogledu: boljeg okruženja, za rad i razvoj, a smanjenja opeterećenja MSP i zaposlenike doprinijelo bi konkurentnosti i održivosti poslovnih poduhvata, te povećanju broja MSP/obrta a time i zapošljavanja.

Realizacijom Savjetovanja, nastavlja se provedba aktivnosti projekta: „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“. Projekat realiziraju, koordinatori Politika ekonomskog razvoja u BiH, Udruženje NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. Sve akcije Projekta odvijaju se u sklopu Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP programa), kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID u BiH.

Za više infromacija, molimo kontaktirajte:

Enver Sarvan, +387 62 335 789, pitcentar.nbr@gmail.com , www.nbrudruzenje.org

Tomislav Majić, +387 61 198 030, tomislav@linkmostar.org, www.linkmostar.org