Studijska posjeta na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Studijska posjeta na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

U sklopu implementacije projekta „Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive“ dana 16.05.2018. godine za sudionike projekta organizirana je studijska posjeta – Odlazak na 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novi Sad. Na studijskoj posjeti sudjelovali su predstavnici Savjetodavne službe Gračanica, Poljoprivrednog zavoda Tuzla, projektni partneri: Tehnološki fakultet Tuzla i ZZ Gračanka (kooperanti zadruge), te proizvođači suhe šljive: ZZ Brka, Fruit planet Brčko i OPZ Tarevci.

Sudionici studijske posjete su imali priliku upoznati se sa svim sadržajima koje ovaj sajam nudi, kao najveći sjam ovakvog tipa u regiji, dok su proizvođači suhe šljive mogli sudjelovati na međunarodnim poslovnim susretima u oblasti proizvodnje hrane (B2B susreti), koji su bili upriličeni tog dana u organizaciji Privredne komore Srbije i Biznis inkubatora Novi Sad u suradnji sa Novosadskim sajmom.

Projekt “Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive” implementira Nezavisni biro za razvoj/NBR sa partnerima: Općinom Gračanica, Zemljoradničkom zadrugom „Gračanka“ i Tehnološkim fakultetom Univerziteta Tuzla. Projekt sufinancira Europska unija, u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal kojeg implementira GIZ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 189.906,00 KM od čega Europska unija sufinancira projekt u iznosu od 151.066,00 KM. Trajanje projekta je 12 mjeseci.