U Tuzli je održan okrugli sto na temu: «Infrastruktura za razvoj inovatorstva / inovativnosti u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini»

U srijedu, 19.novembra 2008 u 11,00 sati u Tuzli je održan okrugli sto na temu: « Infrastruktura za razvoj inovatorstva / inovativnosti u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini ». Okruglom stolu je prisustvovalo preko 30 predstavnika javnog, biznis i NVO sektora. Posebno je zapaženo brojno prisustvo inovatora i njihovih asocijacija/udruženja, te predstavnika štampe i elektronskih medija.

Okrugli sto je realizovan u sklopu aktivnosti projekta «Strateško jačanje razvojno – poduzetničkih centara (RPC) u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini» koga finansira EU. Inače, Projekat implementira Nezavisni biro za razvoj (NBR), u partnerstvu sa Općinom Tuzla. Projektom su obuhvaćeni razvojno-preduzetnički centri / zone u: Tuzli, Orašju, Bosanskom Šamcu, Modriči, Čeliću i Brčkom.

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati istraživanja koji su sažeti u analizi «Infrastruktura za razvoj inovatorstva / inovativnosti u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini». Nakon razmatranja i uvrštavanja diskusija, prijedloga i sugestija učesnika, Analiza će biti kompletirana i biće osnov za održavanje konferencije «Neophodnost razvoja inovatorstva/inovativnosti u Bosni i Hercegovini», koja će se održati u u Brčkom 4.12.2008.godine. Konferencija će se realizovati u saradnji sa Privrednom komorom Brčko i Vladom Brčko distrkta BiH i uvrštena je u zvanični program 7. međunarodnog sajma privrede „ Brčko 2008 „ ( 3.-7.decembra 2008.)

Na Okruglom stolu je naglašena činjenica da se najvrednijim resursom firmi ne smatraju materijalna dobra poput zgrada, pogona ili kapitala (to se uvijek može naći na tržištu), nego znanje, iskustvo i inventivnost.

Za razvoj inovatorstva nužna je uspostava djelotvornije komunikacije između svih subjekata razvoja – inovatora i njihovih udruženja, resornih ministarstava, privrednih komora i subjekata, razvojnih agencija, razvojno-preduzetničkih i centara za podršku razvoju inovatorstva i inventivnosti koji su primjenjivi u svim segmentima ljudskog djelovanja.

Analiza o inovatorstvu u SI BiH, koja će se prezentirati na Konferenciju u Brčkom, predstavlja osnov za dalji rad RPC-a na razvoju inovacija, ali ga u istu svrhu mogu koristiti i ostali akteri razvoja. Analiza će obuhvatiti:
• osnovne pojmove o inovatorstvu i trendovima razvoja inovatorstva,
• inovatorstvo u EU i Hrvatskoj,
• stanju inovatorstva u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini,
• mogućim načinima podrške daljem razvoju inovatorstva svih aktera razvoja,
• aktivnostima koje će biti implementirane u narednom periodu u od strane RPC-a.