Poslovno okruženje

Zaštitom i razvojem tipičnih proizvoda do prepoznatljivih brendova

0

Završna konferencija projekta “Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja”, koji finansira EU, održana je u ponedjeljak, 20. februara 2012. godine, sa početkom od 12,00 sati u prostorijama Motela ” Majna ” u Modriči.
Realizacijom aktivnosti ovog projekta dat je doprinos razvoju inovativnih usluga i potpora malim i srednjim preduzećima sa ciljem jačanja njihovih inovativnih kapaciteta i konkurentnosti.Ujedno, projektom je obezbijeđeno postizanje dugoročne i održive prekogranične saradnje potpornih institucija u privredi i preduzetnika Bosanske posavine i Vukovarsko-srijemske županije u Republici Hrvatskoj.

Učesnicima konferencije obratili su se: Dijana Bilanović, ministrica poduzetništva i razvoja Tuzlanskog Kantona, Mr. sci. Mario Banožić, predstavnik Vukovarsko- srijemske županije,Dr Milan Cvijić, ispred Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Zvonimir Čordašić, direktor Razvojne agencije Hrast d.o.o. Vinkovci, Krekić Mladen, načelnik Opštine Modriča, te drugi lokalni zvaničnici, predstavnici domaćina i prezentatori..

U Odžaku je , 20. marta 2012. godine, u prostorijama Hotela ” Euro ”, održana konferencija: Stanje i perspektive razvoja tipičnih proizvoda sjeveroistočne Bosne i Hercegovine i Zlatiborskog okruga u Srbiji kao završni dio verifikacije rezultata istraživanja u oba prekogranična područja. Na konferenciji je zvanično predstavljena i istoimena zajednička publikacija koja je štampana na engleskom i na lokalnim jezicima. U Publikaciji, kao i na prigodno pripremljenoj izložbi, predstavljeni su najperspektivniji tipični proizvodi, i to: suhe šljive, recelj ili bestilj ( pekmez od šljiva), jabukov pekmez, suhi sir-zarica, pastrma ( suho meso), Bijeljinski kupus i drugi , sa područja sjeveroistočne BiH , kao i goveđa pršuta, Užička prepečenica, Sjenički sir, Zlatarski sir, Užički kajmak i grnčarski proizvodi iz Zlakuse koji se nalaze u korpi ključnih tipičnih proizvoda Zlatiborskog okruga u Srbiji.

Konferencija je održana u sklopu projekta: “Razvoj tipičnih proizvoda u sjevero-istočnoj BiH i Zlatiborskom okrugu u Srbiji “ koji finansira Evropska unija, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć, Program Prekogranične saradnje BiH –Srbija u iznosu od 211.420,25 EUR. Projekat zajednički implementiraju Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) iz Gradačca / Modriče, Bosna i Hercegovina i Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica, Republika Srbija.
Tipični proizvodi proizilaze iz tracionalnog proizvodnog procesa zasnovanog na lokalnim resursim koji proizvodima daju specifične kvalitativne karakteristike i koji je, obično, označen imenom lokaliteta sa kojeg potiče. Zahvaljujući proizvođačima i njihovim udruženjima, takvi proizvodi su se mogli i isprobati tokom priređene izložbe i oduševili su učesnike Konferencije. Poznavaoci tržišnih prilika su naglasili da ti proizvodi postaju predmet interesovanja turista, domaćih i stranih potrošača koji su za te proizvode, uglavnom, spremni izdvojiti više novca.
Između ostalih, učesnicima konferencije obratili su se: Imšir Škahić, ministar, Ministarstavo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, Jovan Mirosavljević, pomoćnik Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije, prezentatori prof. dr Midhat Jašić, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Tamara Kukić, Projekt plus, Sorinel Ghetau, Direktor Oxfam Italia za Jugoistočnu Evropu, Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor Užice, Enver Sarvan, izvršni direktor NBR-a i drugi. ” Podrška razvoju zaštićenih autohtonih proizvoda, kao i njihova promocija i komercijalizacija, mogla bi značajno doprinijeti povećanju tržišne vrijednosti, razvoju gastronomske i inovativne turističke ponude, konkurentnosti prekograničnih područja, zapošljavanju,ekonomskom oporavku i razvoju ruralnih područja”,naglasili su prisutni stručnjaci.
Broj i struktura učesnika Konferencije zasnovana je na potrebi mobiliziranja i povećanja odgovornosti ključnih aktera koji, na bilo koji način, mogu doprinijeti kreiranju i ostvarenju strategije valorizacija lokalnih, tradicionalnih poljoprehrambenih i zanatskih proizvoda. Obzirom da je to složen proces, u smislu značenja i vrijednosti, jer uključuje mnoštvo subjekata koji treba da se usaglase o vrijednostima i ciljevima, sačinjena je lista i pozvani su ključni akteri koji podržati brži razvoj tipičnih proizvoda. Najveći broj učesnika konferencije činili su proizvođači tipičnih proizvoda i dijela potpornih institucija, kao što su: BOSFAM iz Tuzle, Mreža žena “ Veliko srce BiH “ iz Gradačca, BOSPER Tuzla, “Gračanička kera” i Udruženje poljoprivrednika iz Gračanice, Udruženje obrtnika “ Stari umjetnički zanati” iz Tuzle, “ Sinija” iz Srebrenika, svi iz BiH Dok su, u radu Konferencije , učestvovali : LER Užice, Muzej Staro selo Sirogojno ,Udruzenje MIKER, RPK, Udruženje lončara Zlakusa, “Užički dukat” ( džemova, slatka, sokova i rakije), Zavod za intelektualnu svojinu, SEEDEV. Pored nabrojanih, iz oba područja, učestvovali su i predstavnici poljoprivrednih zavoda,turističkih organizacija, zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa,opština, ministarstava , zavoda za zaštitu intelektualne i ostalih važnih potpornih insitucija za razvoj tipičnih proizvoda. Zainteresovane insitucije za razvoj tipičnih proizvoda sjeveroistočne Bi Hsu usvojili i odmah potpisali Sporazum o saradnji i uspostavi Regionalne mreže za razvoj tipičnih proizvoda. Takođe, učesnici Konferencije su prisustvovali i svečanosti potpisivanja Sporazum o saradnji i prijateljstvu između RRA Zlatibor iz Užica i Nezavisnog biroa za razvoj, Gradačac / Modriča.
Ukupan ambijent dodatno su obogatili: izloženi ručni radovi i drugi proizvodi starih i umjetničkih zanata, najmlađi članovi folklorne sekcije iz Odžaka, sa posavskim narodnim kolom, te i sazlije iz Gradačca koji su sevdahom kompletirali prijatan ugođaj.
“Bosna i Hercegovina i Srbija su bogate zemlje – prirodne ljepote, zdrava i ukusna hrana, zanimljiva tradicija, različite religije, klima, ljudi. Razvoj tipičnih prehrambenih i zanatskih proizvoda iz ove dvije zemlje predstavlja veliki potencijal za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća i razvoj turizma. Valorizovanje lokalnih tradicionalnih proizvoda je razvojna šansa i jedan od dobrih alata za promociju lokalnih zajednica, jer otvara nove mogućnosti za ekonomski razvoj, doprinosi oživljavanju proizvodnje tradicionalnih proizvoda, a time povećava konkurentnost i mogućnost za plasiranje ovih proizvoda na nova tržišta”, saopšteno je iz NBR-a.

Komentari su onemogućeni.