Poslovno okruženje

Održana završna konferencija projekta IRRI

0

U Lovasu, koji se nalazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji Republike Hrvatske, juče je održana završna konferenciju dvaju projekata finansiranih iz sredstava Evropske unije – IRRI – Projekta navodnjavanja, koji se finansira iz programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina, te projekta Prekogranična saradnja za poticanje ulaganja finansiranog iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija.

Susretom sva tri područja koja su pogođena nedavnim poplavama, koje su zahvatile čitavu regiju, pred samu konferenciju održana je tematska sjednica s temom Utjecaj poplava na budućnost navodnjavanja i investicija na projektnom području i razmjena iskustava na kojoj su projektni partneri oba projekta,  dožupan Vukovarsko-srijemske županije g. Željko Cirba, iznijeli podatke o teškoj situaciji na terenu, te pozvali na daljnju zajedničku saradnju pri normalizaciji uslova života i daljnjem radu na poticanju razvoja poplavljenog područja.
Sudionicima završne konferencije projekta IRRI, uvodnim govorima, obratili su se načelnica Općine Lovas gđa Tanja Paša, načelnik Općine Odžak g. Hajrudin Hadžidedić, dožupan Vukovarsko-srijemske županije g. Željko Cirba, predsjednik LAG-a Srijem g. Tomislav Panenić, te predstavnik Zajedničkog tehničkog tajništva g. Dragan Sarić.
Voditelji projekta, gđa Anica Panenić i g. Enver Sarvan, zajednički su predstavili rezultate projekta od kojih možemo spomenuti: postavljenje 17 demonstracijskih polja sa sistemima za navodnjavanje na području općina Odžak, Šamac, Lovas i Tompojevci, 25 obučenih tehničara za navodnjavanje, koji su završili dvije edukacije o navodnjavanju, te osnovanu Regionalnu mrežu za navodnjavanje kojom se želi omogućiti daljnji i kontinuiran rad na području navodnjavanja i kada projekt završi. Na samom kraju, sudionicima konferencije pušten je promotivni film snimljen u okviru projekta IRRI.
Projekt IRRI je financiran iz Europske unije sredstvima IPA II Prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Ukupna vrijednost projekta iznosi 240.535,47 € od čega EU financira 85%. Nositelj projekta je Općina Lovas, a projektni partneri su Općina Tomojevci, Vukovarsko-srijemska županije te udruge korisnika sustava za navodnjavanje iz Opatovca i Tompojevaca, dok je sa strane Bosne i Hercegovine za provedbu zadužena Općina Odžak s partnerima Općinom Šamac i Udruženjem Nezavisni biro za razvoj iz Gradačca.

Komentari su onemogućeni.