Održani okrugli stolovi „Manje korupcije-više radnih mjesta, značaj građanskog aktivizma“

Uporedo s procesom neposrednog javnog zagovaranja prema parlamentima, ministarstvima, opštinama, građanima i lokalnim udruženjima, juče je u Gradačcu na Kuli Zmaja od Bosne održan okrugli sto na temu: “ Manje korupcije-više radnih mjesta, značaj građanskog aktivizma“. U periodu od 24. 04. 2012. do 19. 07. 2012. godine održano je osam okruglih stolova na ovu temu. Okrugli stolovi su održani u Mostaru, Modriči, Bihaću, Bos. Krupi, Cazinu, Jablanici, Odžaku i Gradačcu.

Okrugli stolovi se provode u sklopu aktivnosti projekta „Manje korupcije-više radnih mjesta”, kojeg zajednički implementiraju Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac, Udruženje za posao i poduzetništvo LiNK-Mostar i Centar za promociju lokalnog razvoja PLOD Bihać. Projekat se implementira u periodu februar 2011. – oktobar 2012. godine
Okruglim stolovima u 9 gradova BiH, žele se informisati i educirati gradjani, čuti glas privrednika i obrtnika kao i njihovih udruženja i komora, te omogućiti lakše prepoznavanje mogućih izvora korupcije u javnom sektoru/koji se pojavljuju pri distribuciji sredstva iz javnih fondova namijenjenih razvoju preduzetništva/malih i srednjih preduzeća. Između ostalog, na okruglim stolovima su iznesena iskustva i usvojeni zaključci i preporuke usmjerene na potrebe unaprjeđenja procesa rada ključnih vladinih institucija (kreiranje i primjenu njihovih programa, projekata i procedura transfera poticaja), ali i motiviranje, aktivnije uključivanje i učešće nevladinih organizacija u procesima donošenja odluka i ubrzavanja reformi javnog sektora.
Moderator i uvodničar na okruglom stolu u Gradačcu je bio gospodin Muris Bulić, Centri civilnih inicijativa Tuzla. U uvodnom izlaganju od strane moderatora problem korupcije je predstavljen kao globalni problem koji koči sve procese reforme u kojima se Bosna i Hercegovina nalazi na putu ka Evropskoj Uniji. Nakon prvog dijela okruglog stola moderator je kroz navođenje primjera sitne i primjere krupne korupcije kao i opasnosti koja može nastati ukoliko se uspostavi sistemska korupcija, motivirao učesnike da se aktivno uključe u diskusiju uz iznošenje vlastitih iskustava i prijedloga na koji način bi korupcija mogla biti umanjena.
Generalna crta izjava učesnika okruglog stola je da se borba protiv korupcije isplati i da je lično uzdržavanje od korupcije najbolji način u toj borbi.
Obzirom da je na sceni i „ sistemska korupcija“ zaključeno je: „Da se samo promjenom svijesti, bržim reformama i primjenom zakona (sankcijama) može prevenirati i smanjiti stepen korupcije“.