Održani okrugli stolovi „Manje korupcije-više radnih mjesta, značaj građanskog aktivizma“

U okviru projektne aktivnosti „Rad s građanima i lokalnim udruzenjima“ u periodu od 04. 06. 2012. do 12.09. 2012. godine, održana su još tri okrugla stola na temu: “ Manje korupcije-više radnih mjesta, značaj građanskog aktivizma“. Okrugli stolovi su održani u Cazinu, Gradačcu, Jablanici, Odžaku i Ljubinju.

Realizacijom ovih okruglih stolova okončan je ciklus od 9 rasprava, koje su se provodile u sklopu aktivnosti projekta „Manje korupcije-više radnih mjesta”, kojeg zajednički implementiraju Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac, Udruženje za posao i poduzetništvo LiNK-Mostar i Centar za promociju lokalnog razvoja PLOD Bihać. Projekat se implementira u periodu februar 2011. – oktobar 2012. godine
Okruglim stolovima u 9 gradova BiH nastojalo se informisati i educirati gradjane, čuti glas privrednika i obrtnika kao i njihovih udruženja i komora, te omogućiti lakše prepoznavanje mogućih izvora korupcije u javnom sektoru/koji se pojavljuju pri distribuciji sredstva iz javnih fondova namijenjenih razvoju preduzetništva/malih i srednjih preduzeća. Između ostalog, i na ovim okruglim stolovima su iznesena iskustva i usvojeni zaključci i preporuke usmjerene na potrebe unaprjeđenja procesa rada ključnih vladinih institucija, ali i motiviranje, aktivnije uključivanje i učešće nevladinih organizacija u procesima donošenja odluka i ubrzavanja reformi javnog sektora. Učesnici i ovih okruglih stolova su se složili da se borba protiv korupcije isplati i da je lično uzdržavanje od korupcije najbolji način u toj borbi. Istaknuto je da u toj borbi treba biti uporan i istrajan, a takođe i „hrabar“. Stav građana je da se projektima poput ovog, nastoji zasijati sjeme morala i poštenja koje će, kako je istaknuto, sasvim sigurno proklijati i potaknuti nove procese u našoj zemlji.