Poslovno okruženje

IRRI-projekat navodnjavanja proglašen za najuspješniji projekat u Hrvatskoj koji je finansiran novcem EU ( 2012. do 2014.)

0

Bilo je zadovoljstvo biti dio tima i događaja kada je, u Mostaru, 21. maja 2015. godine, IRRI-projekat navodnjavanja, a riječ je o projektu iz Programa prekogranične saradnje Hrvatske i BiH predstavljen kao primjer, a kasnije u Hrvatskoj odabran među tri najbolja projekta koje je finansirala Evropska unija. Međutim, tu nije kraj, nedavno je Udruženje NEZAVISNI BIRO ZA RAZVOJ (NBR ), kao partner na Projektu, dobilo i službenu obavijest da je IRRI-projekt navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašen i za najuspješniji lokalni EU projekat u Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2014.godine. Nagrade su još dobili i projekat modernizacije obrazovnog programa za mljekare-sirare MOTO, te projekat turističke valorizacije kanala sv. Ante u Šibeniku.
Kako je naglašeno na Svečanosti, za najuspješniji projekt lokalnih uprava i samouprava, sufinansiran novcem Europske unije iz raznih programa, takmičio se se 21 projekat. Na osnovu glasanja građana, na internetskim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te ocjena stručnog povjerenstva tog ministarstva odabran je IRRI projekat navodnjavanja.

Kroz akcije IRRI-projekta navodnjavanja, uloženo je 240.500 eura od čega 127,2 hiljade eura uloženo je za navodnjavanje u Hrvatskoj, a 113,3 hiljade eura u BiH, u općinama Odžak i Šamac. Projekat se provodio od decembra 2012. do juna 2014. godine. Na 13 demonstracijskih polja, na području općina Lovas i Tompojevci, postavljena je oprema za navodnjavanje, uređaji za kontrolu vlage u tlu, te agrometeorološka postaja.Na području opština Odžak i Šamac postavljeni su savremeni sistemi za navodnjavanje tifoni sa kišnim krilima ( 2) i tifoni sa topovima za navodnjavanje ( 2 ). Takođe, izrađena je studija o trenutnom stanju u navodnjavanju te registar navodnjavanja Vukovarsko-srijemske županije, a educirano je i 25 tehničara u navodnjavanju.

Predstavnicima nositelja projekata nagrade je dodijelio, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Branko Grčić, koji je tom prilikom istaknuo činjenicu da se sva tri projekta prije sve temelje na znanju.

Govoreći o prvonagrađenom projektu navodnjavanja, Grčić je kazao kako je: “riječ o projektu koji je za tek 200-tinjak tisuća eura donio veliku korist za lokalnu zajednicu i njen gospodarski razvoj”.
Više o samom proglašenju možete vidjeti na sljedećim linkovima na kojima se takođe nalazi i video o projektu snimljen povodom izbora za najuspješniji EU projekt:

http://www.strukturnifondovi.hr/projekt-navodnjavanja-irri-najuspjesniji-projekt-financiran-novcem-eu-od-2012-do-2014
http://vijesti.hrt.hr/288758/dodijeljene-nagrade-najuuspjesnijim-hrvatskim-europrojektima
http://www.irri.srijem.info/index.php

 

Komentari su onemogućeni.