„Aktivne žene“ na sajmovima meda, prehrane i tradicionalnih proizvoda

Članice udruženja „Dobor kula“ iz Vukosavlja, „Veliko srce“ iz Modriče i „4T“ iz Tarevaca učestvovale su na sajmovima „Tradicija i ja“ u Modriči i „Sajmu meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda“ u Šamcu, koji su održani 6. i 7. decembra 2019. godine.

Ovim događajem je počela provedba aktivnosti promocije proizvoda, koji su uzeti u fokus kroz implemetaciju projekta „Aktivne žene u samozapošljavanju“. Proizvodi koji su prezentovani na sajmovima su: pekmez od samoniklice – Udruženja „4T“ Tarevci, sok i drugi proizvodi od aronije – PPG „Šerić“ – Udruženja „Veliko srce“ Modriča, te kiseli program salata – Udruženja „Dobor kula“ Vukosavlje. Za ove proizvode su u ranijim aktivnostima projekta dizajnirani promotivni marketing alati i materijali, koji su po prvi put iskorišteni za prilike sajmova.

Kroz ovu aktivnost su članice udruženja imale priliku da po prvi put zajednički i organizovano, uz dobru tehničku i promotivnu pripremu, nastupe na lokalnim sajmovima prehrambenih i tradicionalnih proizvoda. Značaj se svakako ogleda i u razmjeni iskustava sa drugim učesnicima na sajmovima ali i promociji i prodaji svojih proizvoda.

Cilj cjelokupnog projekta: „Aktivne žene u samozapošljavanju“ je omogućiti integraciju žena na tržište rada kroz jačanje kapaciteta za samozapošljavanje i uvođenje savremenih digitalnih kanala distribucije i proces izgradnje brenda. To će doprinijeti smanjenju socijalne isključenosti, povećanju zaposlenosti i ekonomskom osnaživanju žena u opštinama Vukosavlje i Modriča.

Projekat se realizira u sklopu Programa osnaživanja žena, finansiranog od strane Američke ambasade u Sarajevu. Ukupna vrijednost projekta je 22.073,00 USD.