Poslovno okruženje

DELEGACIJA OPĆINE BUŽIM U POSJETI NBR-U

0

Nedavno je delegacija Općine Bužim posjetila NBR kako bi se upoznala sa dobrom praksom i iskustvom u planiranju i provedbi programa i projekta razvoja preduzetništva, posebno preduzetništva u ruralnim područjima. Na čelu Delegacije bio je Zikrija Duraković, načelnik Općine Bužim. U sastavu Delegacije, pored proizvođača malina, nalazio se i Omir Tufo iz Centra za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva.

Nakon upoznavanja i uvodnih izlaganja vezanim za rad i razvoj NBR-a, gostima iz Bužima predstavljeni su: praksa i iskustvo i postrojenja OPZ „Tarevci“ i PZ „Eko plod“ iz PPC „ Jabučik“  Modriča. Posjeta, ovom dijelu BiH, nastavljena je u Gradačcu posjetom Proizvodno – marketinškoj grupi (PMG) Gradačac čija se postrojenja nalaze objektu koji se nalazi uz, raniji,  Poslovni inkubator Gradačac.

Pored tema iz sektora poljoprivrede/voćarstva, razgovarano je i o inicijativi NBR-a vezanoj za smanjenje prafiskalnih naknada i drugim akcijama koje su preduzete u okviru CSSP programa kojeg finansira USAID.

Pokazan je interes za dalji razvoj saradnji između NBR-a i Općine u pogledu izrade projektnih prijedloga za razvoj biznisa. Između ostalih pitanja koja su razmatrana, posebna pažnja posvećena je potrebi kreiranja ključne infrastrukture za razvoj preduzetništva, prije svega, formiranja: opšteg i posebnih udruženja za razvoj, poslovnog inkubatora kao i raznih formi kooperativa kao što su zadruge ili drugi oblici povezivanja u lance vrijednosti.

20170727_121100 20170727_121112 20170727_121132 20170727_121356

Komentari su onemogućeni.