Edukacija menadžmenta i peta konferencija poslovnih inkubatora BiH

U organizaciji NEZAVISNOG BIROA ZA RAZVOJ ( NBR ) Modriča-Gradačac, 7. i 8. aprila 2010 godine u Hotelu „Euro“ u Odžaku, održani su: informativno-edukativni oblici i sadržaji koji su dio programa jačanja upravljačkih sposobnosti menadžmenta i Mreže poslovnih inkubatora BiH ( Mreža PI BiH ).

Realizacija dijela pomenutih aktivnosti obavljena je u sklopu projekta: «Poboljšanje poslovne infrastrukture i kvaliteta rada grupe Poslovnih inkubatora/centara u BiH». Inače, Projekat traje 10 mjeseci i finansira ga SPARK, Amsterdam,Holandija. Ukupna vrijednost pomenutih i aktivnosti na izvođenju radova na problematičnoj infrastrukturi u poslovnim inkubatorima u: Žepču, Mostaru Tuzli i Modriči, iznosi 191.705,00 KM, od čega SPARK finasira 170.190,45 KM ili 81,79 %. Projekat implementira Konzorcij: NBR Gradačac / Modriča ( koordinator), Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, Udruženje za poduzetništvo i posao LINK, Mostar i RPC Tuzla / Inkubator Lipnica
Dvodnevnim programom rada, realizovani su: završne radionice za izradu analize stanja poslovnih inkubatora u BiH sa ažuriranjem Strategije razvoja PI BiH za naredni period, obuka menadžmenta poslovnih inkubatora u BiH Okupljanje b-h inkubatora iskorišteno je i za realizaciju 5-te, jubilarne, Konferencije poslovnih inkubatora BiH.

U četvrtak, 8. 4.2010, pored izlaganja članova Mreže PI BiH, svoje teme prezentirali su:
• Marko Močnik, Direktor Pomurskog tehnološkog parka i član upravnog odbora Udruženja inkubatora i tehnoloških parkova Slovenije,
• Dr Milan Cvijić, pomoćnik ministra za mala i srednja preduzeća, proizvodno zanatstvo i informatiku, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Vlada RS,
• Jozo Bejić, tajnik Ministarstva razvoja, obrta i poduzetništva, Vlada F BiH,
• Amar Miraščija, šef odsjeka za nauku u Ministarstvu civilnih poslova BiH, te nacionalni koordinator za programe FP7, COST i EUREKA., Vijeće ministara BiH,
• Tarik Kovač, PR/Marketing Officer, Euro info komunikacijski centar BiH Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Obzirom da PI BiH obilježavaju 5-tu godinu i jubilarnu godinu zajedničkog rada, promoviran je logo Mreže PI BiH i dodijeljene su i prigodne zahvalnice institucijama i osobama koje su dale značajan doprinos ostvarenju, koncepta, ciljeva i održivosti PI BiH, to su: SARK Amsterdam, Nađa Ohranović, Dina Karić, Dr Milan Cvijić i Jozo Bejić.
Danas u BiH djeluje 12 PI sa različitim: osnivačima, oblicima pravnog subjektiviteta, fokusima djelovanja, vidovima podrške i izvorima finansiranja. Inače, PI u BiH upravljaju sa 27.000 m2 poslovnih prostora. U prethodnom priodu, ukupna ulaganja iznosila su oko 10.679.611,00 KM, od čega 3.000.000,00 KM za BITcentar Tuzla. Od 2001 godine, kroz rad PI BiH podržano je više od 230 firmi koje su generirale oko 1.100 radnih mjesta.