Poslovno okruženje

Isporučeni sistemi za navodnjavanje odabranim korisnicima sa područja opština Odžak i Šamac

0

U proteklom periodu, Općina Odžak je zajedno sa partnerima, realizirala niz ključnih  aktivnosti na implementaciji IRRI-projekta navodnjavanja. To se, prije svega odnosi na: odabir korisnika, nabavku i  instaliranje, provjeru funkcionalnosti i efikasnosti postavljenih sistema za navodnjavanje i realizaciju Studijske posjete poljoprivrednih proizvođača iz Hrvatske i ovog dijela BiH.

Isporučeni sistemi su postavljeni na  parceli za proizvodnju JEČMA I SILAŽNOG KUKURUZA  (stvorena mogućnost za dvije žetve), veličine 1 hektara, korisnika  Šabanović Jusufa iz Odžaka. Tu je instaliran sistem za navodnjavanje sa  samohodnim rasprskivačem  sa kišnim topom koji se napaja vodom iz  bunara. Nadalje, instalirani sistemi su korišteni u proizvodnji SOJE, na parceli korisnika  Nujić Bariše u Prudu, općina Odžak. Površina polja je 1,20 ha i na polju je instaliran samohodni rasprskivač sa kišnim krilom, koji koristi površinsku vodu -rit rijeke Save. Sistemom  sa samohodnim rasprskivačem sa kišnim topom, koji koristi vodu iz bunara, zaljevano je polje zasijano  sa DTS-LEUCERNOM (1,5 ha). Vlasnica ove parcele,Vera Miladinović iz  Crkvine, općina Šamac, za razliku od nenavodnjavanih površina kod drugih proizvođača, dobila je i četvti ovogodišnji prinos. Efikasnost i efektivnost primjene sistema za navodnjavanje pokazana je i kod proizvodnje POVRĆA, KUPUSNJAČA. Zainteresirani su to mogli da vide na parceli od 2,10 ha korisnika Zoranović Radovana iz Obudovca, općina Šamac, koji je vodu iz bunara koristio za zaljevanje  samohodnim rasprskivačem sa kišnim krilom i, na taj način,  povećao prinose za preko 30%.
Svi odabrani poljoprivredni proizvođači će, isporučene sisteme, koristiti do ugovorenog roka, nakon čega će se, odlukom općina i organa udruženja poljoprivrednika, korištenje sistema omogućiti i drugim proizvođačima koji budu članovi i prihvate pravilnike tih asocijacija.
Zajedničkim snagama i primjenom savremenih programa i tehnologija, poljoprivreda se smješta u širi kontekst ukupnog ruralnog razvoja područja, čime se povećava njen značaj  i za očuvanje seoskog prostora u ekološkom smislu i povećanje njene privredne  vrijednosti. Na taj način poljoprivreda postaje privlačna sadašnjim i novim stanovnicima sela. Daljom razradom i konretizacijom politika ruralnog razvoja  promoviše se dobrobit i značaj seoskih oblasti, koji ovise i o “zdravom” i uspješnom poljoprivredno-prehrambenom sektoru. IRRI-projekat navodnjavanja je, i na ovom polju, dao svoj doprnos.

Komentari su onemogućeni.