Poslovno okruženje

Obuka tehničara iz Hrvatske i BiH u oblasti navodnjavanja

0

Imajući u vidu potrebu jačanja konkurentnosti poljoprivrednog sektora i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima, poticanje poljoprivredne prozvodnje i njene produktivnosti uz istovremenu potrebu zaštite okoliša izvan urbanih područja, primjene savremenih programa poljoprivredne proizvodnje i najnovijih tehnologija proizvodnje, tokom 11-tog i 12-tog mjeseca 2013 godine, pripremljene su i realiziraju se zajedničke obuke vezane za unaprjeđenje znanja o primjeni sistema za navodnjavanje.

Zahvaljujući sredsvima EU, IPA-programu prekogranične saradnje Hrvatska-BiH, kroz IRRI –projekat navodnjavanja, odabrani tehničari u oblasti navodnjavanja, dijela općina Vukovarsko-srijemske županije (HR), općina Odžak i Šamac (BiH) učestvuju na zajedničkim treninzima u Hrvatskoj i u BiH. Realizatori treninga su  istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i BiH.
Tehničari će unaprijediti znanje iz oblasti navodnjavanja počevši od osnova navodnjavanja, preko zakonskih i plansko-programskih dokumenata, agronomskih podloga i učinaka primjene sitema za navodnjavanja, hidroloških osnova, izvora i kvaliteta voda i njenog značaja za ishranu biljaka u savremenim načinima poljoprivredne proizvodnje, do stručne upotrebe, održavanja i problema u upravljanju sistemima za navodnjavanje.
Sastavni dio oba ciklusa treninga je i upoznavanje tehničara u oblasti navodnjavanja sa osnovnim značajkama uređaja za kontrolu vode u tlu i karakteristikama meteorološke postaje “Pinova”, klimatološkim elementima i načinima njihovog korištenja. Putem web stranice IRRI projekta: http://irri.srijem.info/ zainteresirane osobe će moći pogledati očitanja ili mogu pratiti podatke sa agrometeorološke postaje putem linka www.doc.pinova.hr/mobile.
Na ovaj način, obučeni tehničari u oblasti navodnjavanja će, kroz realizaciju treninga u svojim prekograničnim područjima, prenijeti stečena znanja ostalim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima.

Komentari su onemogućeni.