Održani treninzi ”Ekonomski aspekti korupcije”

U sklopu projekta „Manje korupcije-više radnih mjesta”, koga finansira Evropska unija, Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) u partnerstvu sa Udruženjem za poduzetništvo i posao, LINK Mostar i Centrom za promociju lokalnog razvoja, PLOD Centar Bihać, u periodu od 28.08.-04.09.12. realizirao je jednodnevne treninge na temu ”Ekonomski aspekti korupcije”. Treninzi su održani u Odžaku, Mostaru i Bihaću. Prezentator i predavač je bio mr. Rasim Tulumović.
Programom treninga je obuhvaćena reforma regulative i smanjenje državne inervencije, monitoring budžeta, kontrola državne pomoći i mjerenje percepcije korupcije i stepena korupcije na državnom, sektorskom i institucionalnom nivou.

Na navedenim skupovima bili su prisutni predstavnici javnog, nevladinog i poslovnog sektora. Treninzi su rađeni u vidu radionica uz veliko učešće svih učesnika, kroz diskusije. Ponovljeno je i potvrđeno ranije iskustvo, a to je veliki broj uočenih problema i predloženih veoma konkretnih mjera koje bi se mogle poduzeti da prevencija korupcije bude bolja. Problem je što ne postoji gotovo nikakav odgovor vlasti, odnosno vlasti ne vrše ni najmanje izmjene u svom radu. Kao manjkavost i ovoga puta naglašeno je nepostojanje sistema, uopćenost kriterija za dodjeljivanje pomoći, nedostatak specijalizacije, nefleksibilnost, redovito alociranje sredstava za potrebe izbornog inžinjeringa, iznuđivanje novca od vlasnika firmi koje su učestvovale u natječajima, lobiranje koje izlazi izvan dozvoljenih granica, učestalo dodjeljivanje poticaja poznatim osobama i njihovim firmama, odavanje službenih tajni o pripremi poziva i kriterijima i sl.
Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona je identifikovano kao primjer pozitivne prakse.