OSNOVANA REGIONALNA MREŽA ZA NAVODNJAVANJE

U nastavku aktivnosti  IRRI-projekta navodnjavanja, na sastanku održanom u srijedu 11.12.2013. godine u Odžaku,  osnovana je Regionalna mreža za navodnjavanje koja će pokrivati Vukovarsko-srijemsku županiju u Hrvatskoj, te područje općine Odžak i opštine Šamac u Bosni i Hercegovini.

Mreža će raditi na daljem razvoju prekogranične saradnje, razmjeni znanja i jačanju kapaciteta za primjenu i održivo upravljanje najsavremenijim sistemima za navodnjavanje, te na razvoju i održavanju efikasnog rada  odjela za umrežavanje na kreiranoj internet stranici.
Regionalna mreža će, i nakon završetka Projekta djelovati kao prekogranični centar za podršku i obezbjeđivanje potrebnih informacija za oba prekogranična područja, graditi mostove i s drugim organizacijama kako bi dijelili informacije i znanje, odnosno, stvarali kapacitete za primjenu znanja i savremenih tehnologija u funkciji  održivog razvoja navodnjavanja. Centar će biti smješten u Regionalnom poslovnom centru, u Poslovnoj zoni, u Lovasu.
Mreža je zamišljena kao aktivistička grupacija zasnovana na interesnom udruživanju ključnih aktera koji će svoje kapacitete staviti u službu daljnjeg razvoja i primjene znanja i namodernijih sistema za navodnjavanja s obje strane granice. Očekivane članice Mreže su: poljoprivredna gazdinstva, naučno-obrazovne institucije, razvojne agencije, lokalna i regionalna samouprava, udruženja poljoprivrednika, proizvođači i dobavljači opreme za navodnjavanje, marketinške agencije, zavodi za poljoprivredu, poljoprivredno-savjetodavne službe i drugi subjekti. Članovi ili partneri Mreže mogu postati: obrti, preduzeća, poljoprivredne zadruge i drugi profitni subjekti.
“Samo udruženi možemo biti relevantan faktor koji može učestvovati u procesu kreiranja politika i programa za poboljšanje uslova i primjenu sistema za navodnjavanje. Takođe, na taj način može se postići promjena i povećati interes i svijest proizvođača, potrošača  i drugih aktera, unaprijediti kapaciteti članica Mreže, promovisati primjenu i prepoznatljivost prekograničnog područja kao vodećih destinacija u primjeni sitema, unaprjeđenje saradnje, te veza i daljeg umrežavanja odgovarajućih aktera”, rekao je Dr Hadžidedić Hajrudin, načelnik Općine Odžak, u obraćanju učesnicima osnivačkog sastanka.
Mreža će generirati ideje i ponovo inicirati zajednički rad na apliciranju projekata na EU i druge međunarodne i domaće fondove i na taj način pokušati pomoći poljoprivrednicima kao što je to učinjeno i projektom IRRI.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 240,535.47 € (HR 127,191.97€, BIH 113,343.50€) od čega EU finansira 85%. Nosilac Projekta je Općina Lovas, a projektni partneri su Općina Tompojevci, Vukovarsko-srijemska županija, te udruge korisnika sistema za navodnjavanje iz Opatovca i Tompojevaca, dok je, sa strane Bosne i Hercegovine, za provedbu zadužena Općina Odžak s partnerima Opštinom Šamac i Udruženjem Nezavisni biro za razvoj iz Gradačca.
Imajući u vidu značaj Mreže za razvoj poljoprivrede, pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže popunjavanjem jednostavne pristupnice koju možete pronaći na: http://irri.srijem.info/