Poslovno okruženje

Studijska posjeta poljoprivrednika iz Hrvatske

0

U utorak, 10.09.2013, na oglednim parcelama  sa sistemima za navodnjavanje u Crkvini kod Šamca i Prudu kod Odžaka, organizirana je studijska posjeta poljoprivrednika iz  opština Lovas I Tompojevci ( Hrvatska)  i poljoprivrednika opština Šamac i Odžak.

Učesnici posjete su imali priliku da se upoznaju sa načinom instaliranja i korišćenja  modernih sistema za navodnjavanje, koristima  od njihove primjene, te sa konkretnim procentima povećanja kvantiteta i kvaliteta prinosa usjeva  i  prihoda poljoprivrednika.
Posjeta je realizirana u sklopu IRRI –projekta navodnjavanja , koji se provodi na teritoriji  pomenutih općina.
IRRI-Projekat navodnjavanja provode općine Odžak ( BIH) i Općina Lovas (Hrvatska) zajedno sa partnerima.Ukupna vrijednost projekta je 240.535,47 eura, a finansira ga Evropska unija iz sredstava IPA II fonda –programa prekogranične saradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Kroz 18 mjeseci,koliko traje provedba Projekta, projektni timovi će raditi na promoviranju načina povećanja prihoda i prihoda poljoprivrednika uvođenjem sistema za navodnjavanje, te unapređenju znanja i stručnosti poljoprivrednika i tehničara , povećanju saradnje i svijesti javnostio o navodnjavanju  i promoviranju korišćenja sistema za navodnjavanje.
Učesnicima studijske posjete su se obratili:gospodin Dr.sc.Hajrudin Hadžidedić,načelnik općine Odžak, gospodin Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevaci,gospodin Savo Minić, načelnik opštine Šamac, te Vera Miladinović i Bariša Nujić, trenutni korisnici sistema za navodnjavanje. Svi  akteri su izrazli zahvalnost Evropskoj uniji i zadovoljstvo što imaju priliku učestvovati u ovakvom  projektu
U nastavku, gosti iz Hrvatske su posjetili Proizvodno-marketinšku grupu za voće i povrće ( PMG ViP) u Gradačcu gdje ih je Salih Durić, direktor PMG ViP,  upoznao sa konceptom rada, praksom i iskustvima oraganizovanja kooperantske mreže, te načinima i problemima plasiranja voća i povrća na lokalno i inostrano tržište.

Komentari su onemogućeni.