U Tuzli je održana konferencija “ Manje korupcije – više radnih mjesta”

U Tuzli je, 10. oktobra 2011. godine, u Kongresnoj sali Hotela “ Tuzla”, održana konferencija “ MANJE KORUPCIJE- VIŠE RADNIH MJESTA” . Konferencija je održana u sklopu aktivnosti projekta: „Manje korupcije više – radnih mjesta”, koga zajednički implementiraju Nezavisni biro za razvoj (NBR), Gradačac, Udruženje za posao i poduzetništvo LiNK, Mostar i Centar za promociju lokalnog razvoja- PLOD, Bihać. Ukupna vrijednost Projekta je 120.000 €. Europska unija je obezbijedila 87,5% kroz IPA program, a aplikant i partneri sredstva u iznosu 12,5% od ukupne vrijednosti.

Između ostalih na Konferenciji su učestvovali i gospođa Birigitte Kuchar, predstavnica Delegcije Evropske unije u BiH, gosp. Mijo Krešić, zamjenik Ministra Ministarstva sigurnosti BiH, gosp. Mario Jurkić, predsjednik Skuštine Županije Posavske, gospođa Dijana Bilanović, ministrica Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, gosp. Alen Taletović, ministar Ministrstva pravosuđa i uprave TK, gosp. Jozo Bejić, tajnik Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta F BiH, gosp. Dragan Slipac, zamjenik direktora Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, te predstavnici ministarstava Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije, predstavnici privrednih i obrtničkih komora, te nevladinog i poslovnog sektora.
Na Konferenciji je doc.dr.sc. Eldan Mujanović prezentirao rezultate desk i terenskog istraživanja, sažetih u Analizi „ Manje korupcije, više radnih mjesta-kako poboljšati procedure/ programe /projekte i preventivno djelovati na moguće slučajeve korupcije“, a prijedlog zajedničke Platforme za djelovanje nevladinih organizacija (NVO) i ostalih organizacija/institucija predstavila je doc.dr.sc. Irma Deljkić.

Između ostalog, rezultati istraživanja su pokazli da je previše birokracije i formalizma u samim i vrlo složenim procedurama, izrazito visoki troškovi pripreme dokumentacije (koja je jednokratnog karaktera), favoriziranje određenih grupa. Takođe, javni sektor ne uključuje predstavnike poslovnog sektora u proces kreiranja politika, programa i kriterija raspodjele i sl., čime bi se trebao ostvariti bolji efekat podrške MSP-u u BiH. Kao manjkavost naglašeno je nepostojanje sistema, uopćenost kriterija za dodjeljivanje pomoći, nedostatak specijalizacije, nefleksibilnost, redovito alociranje sredstava za potrebe izbornog inžinjeringa, iznuđivanje novca od vlasnika firmi koje su učestvovale u natječajima, lobiranje koje izlazi izvan dozvoljenih granica, učestalo dodjeljivanje poticaja poznatim osobama i njihovim firmama, odavanje službenih tajni o pripremi poziva i kriterijima i slično.