Poslovno okruženje

ZAVRŠEN CIKLUS EDUKACIJA O SISTEMIMA ZA NAVODNJAVANJE

0

U Tompojevcima (Hrvatska) je, 18. decembra 2013. godine,  održano završno predavanje Ciklusa edukacije o sistemima za navodnjavanje organizovane u okviru IRRI – projekta navodnjavanja. Projekat finansira Evropska unija u sklopu IPA Programa prekogranične saradnje BiH – Hrvatska.

Edukaciju je provodio tim stručnjaka angažiranih od strane Poljoprivrednog instituta u Osijeku, na čelu s voditeljem tima dr.sc. Markom Josipovićem, te  „Agroprojektom“  Ilidža kojeg je predstavljao prof.dr. Nezir Tanović.
Radi se o 20-dnevnim  edukacijama koje su se održavale u Lovasu i Odžaku. Edukaciju je pohađalo 25 polaznika sa područja Vukovarsko-srijemske županije, u Republici Hrvatskoj, kao i na  području opština Odžak i Šamac, u Bosni i Hercegovini.

Nakon realizacije završnog predavanja  upriličena je svečana  podjela uvjerenja polaznicima.
Polaznici su ovim edukacijama dobili znanja iz područja: upravljanja, postavljanja i praćenja sustava za navodnjavanje, uključujući tehnike navodnjavanja i održavanje opreme. Takođe, predavanja su obuhvatila i  šira područja kao što su: pedologija, ishrana bilja, zakonska regulativa, savremeno voćarstvo, učinci navodnjavanja i posljedice nestručnog navodnjavanja.
Susret partnera u Tompojevcima iskorišten je i za realizaciju trećeg sastanka Upravnog odbora Projekta na kojem su razmatrani: Informacija o implementaciji Projekta, Operativni plan i tekuća pitanja.

Komentari su onemogućeni.